Svatomartinská hostina bez stresu - nechte si víno i husu zavézt domů

Jak praví francouzská legenda, sv. Martin z Tours se snažil ukrýt mezi husami, aby se vyhnul nástupu do biskupského úřadu, a díky této pověsti je označován za patrona všech hus. Tradice bohaté svatomartinské tabule má však v českých končinách prozaičtější vysvětlení a je spjata spíše s pranostikou, že svatý Martin přijíždí na bílém koni. Dříve byl tento svátek vnímán především jako poslední den před šestitýdenním adventním postním obdobím a lidé se tučnou a výživnou hostinou připravovali na zimu.  

Tradice svatomartinské husy (spolu s otevíráním mladého svatomartinského vína) se zachovala do dnešních dnů a rok od roku se stává stále oblíbenější. Pokud se na ni chystáte i vy, zvažte, zda na to letos nejít jinak a nenechat si 3,5 kg těžkou chlazenou husu spolu s lahvemi kvalitního vína nechat dovézt až domů. Tuto možnost nabízí stále oblíbenější e-shopy s potravinami a například Kolonial.cz se na letošní rok vybavil kolekcí opravdu špičkových vín. Navíc si k huse můžete objednat další potřebné ingredience na zelí a knedlíky. 

Vědeli jste, že?: I když je husa velice tučné jídlo, jednou za čas si ji můžete s klidem dopřát. Husí tuk je totiž označován za „olivový olej“ živočišných tuků. Obsahuje mimo jiné velké množství vitamínu E, který je díky svým účinkům označován za vitamín mládí. Tu správnou chuť husy docílíte pozvolným pečením nebo konfitováním, které jí dodá příjemnou chuť tmavého masa.

Co by to bylo za svatomartinskou husu bez svatomartinského vína? Od čtvrtka 10. listopadu jej naleznete také v nabídce Kolonialu. Můžete vybírat z vín od Vinařství Mádl, Augustiniánských sklepů nebo Šlechtitelské stanice vinařské. K huse se výborně hodí Svatovavřinecké. Jedná se o odrůdu červeného vína, jehož plná chuť s ovocnými tóny se výborně snoubí právě s tučným masem, zvěřinou, chuťově intenzivními sýry anebo kořeněným vepřovým.

Pokud se chystáte na opravdu vydatnou svatomartinskou večeři a chcete si dopřát i předkrm, tak byste k němu měli zvážit podávání bílého vína. K tomuto účelu se výborně hodí Muškát moravský. Jedná se o českou odrůdu, která se vyznačuje výraznou muškátovou vůní a lehčí, málo kyselou chutí. Hodí se k předkrmům z husích jater, paštice, ale i méně sladkým dezertům. 

Jestli se ovšem na svatého Martina nechystáte na husu, ale spíše na něco lehčího, mohlo by právě pro vás být tím pravým Svatovavřinecké rosé. Růžové víno tohoto typu je chuťově velice příjemné a má skvělý poměr kyselosti i cukru. Skvěle chutná k široké paletě pokrmů, jako jsou těstoviny, drůbeží maso, ryby, polotvrdé a tvrdé sýry a ovocné dezerty.