DOPŘEJTE SI KAŽDÝ DEN ESPRESSO JAKO Z ITALSKÉ KAVÁRNY

Máte rádi ranní kávu, která vás postaví na nohy a zvedne vám náladu? Přinášíme vám tip, jak se cítit doma jako v italské kavárně. Jak připravit silné espresso s hladkou krémovou pěnu (cremou) bez bublinek a oříškovo-čokoládové barvy vám poradí baristka Petra Davies Veselá, mistryně v oboru přípravy kávy a ambasadorka značky Sage.

Jak potvrzuje mistryně v oboru přípravy kávy baristka Petra Davies Veselá, pákové kávovary Sage jsou výbornou volbou. Pro ni je důležité, že si může kávu sama čerstvě namlít, nastavit mlýnek dle potřeby a rovnou připravit espresso, zároveň pak si i určit dávku namleté kávy. „Navíc kávovary Sage připraví opravdu dobré espresso, s krásnou pěnou. Výhodou je také silná parní tryska, s kterou jde skvěle našlehat mléko. To je u některých jiných kávovarů boj,“ vysvětluje Petra Davies Veselá.

Chceme-li si připravit i doma to správné espresso, které bude mít na povrchu hladkou krémovou pěnu – cremu – bez bublinek a té správné oříškovo-čokoládové barvy, není nic lepšího, než se spolehnout na pomoc kávovarů značky Sage řady Oracle (SES990 a BES980). Existují v několika provedeních s dotykovým displejem anebo klasicky ovládané kávovary, ale všechna automatická páková espressa Sage dovedou vše, co má takové espresso umět a vůbec nebude záležet na tom, jak jsme šikovní nebo jak málo času na přípravu dokonalého šálku kávy máme. Perfektně totiž zvládají všechny čtyři klíčové prvky, které o kvalitě výsledné kávy rozhodují, a navíc zcela samostatně.

1. Nejdříve čerstvě namelou potřebné množství kávy na integrovaném kónickém mlýnku s nastavením hrubosti mletí. Tím potřebným množstvím nemáme na mysli pouhých 11 až 13 gramů, které poskytují kávovary jiných značek. Kávovary Sage jsou dodávány se sítky, které umožňují přípravu z 19 až 22 gramů čerstvě namleté kávy, což je pro výslednou chuť kávy ideální množství, automaticky ji utempují, stačí jen přendat páku z mlýnku do spařovací jednotky a je hotovo.

2. Každá odchylka teploty vody, od té ideální, dokáže proměnit vyváženou, a tedy lahodnou kávu v černou břečku. Kávovary Sage proto používají moderní technologii digitální kontroly teploty, která zamezí teplotním odchylkám a vždy udrží tu optimální teplotu s přesností na jeden stupeň Celsia. Přesnost teploty je udržována i s pomocí kombinace dvojitého boileru z nerezové oceli a vyhřívané páky na kávu.

3. Dokonalou a vyváženou chuť kávy může připravit jen takový přístroj, který dovede nastavit správný tlak v pravý čas. Kávovary Sage BES/SES990 a BES980 jsou vybaveny přetlakovým ventilem, jenž přesně potřebný tlak řídí. Omezení maximálního tlaku vody během extrakce také zabraňuje vzniku hořkých příchutí v kávě. Nízkotlaká preinfuze na počátku extrakce umožní, aby mletá káva v sítku částečně nasákla vodu a nabobtnala. Postupné zvyšování tlaku pak zajistí rovnoměrnou extrakci kávy po celém jejím povrchu ve filtru.

4. Optimální tlak v parní trysce je pak zapotřebí k vytvoření hedvábně jemné struktury mléčné pěny s mikrobublinkami. Nemusíte být profesionální barista, protože u kávovarů značky Sage parní tryska dovede automaticky proměnit mléko v bohatou mléčnou pěnu, vhodnou třeba i pro přípravu Latté art. Samostatný ohřívač vody pro přípravu espressa a samostatný ohřívač vody pro tvorbu páry, které zajišťuje stálý výdej páry v okamžiku. Můžete tak současně připravovat espresso při optimální teplotě s dosažením maximální chuti a pěnit mléko. Stačí jen vložit konvičku.